This is good

Friday, March 4, 2011

Hadoi..Diserang kutu kucing..

Ni semua angkara kucing saya yang bernama Bobby. Mixed persian Local. Nampak tak gambar kat sebelah atas kiri tu? dia lah empunya nama. Bobby amat jarang di lepaskan keluar rumah. Last terlepas 2 bulan lepas dan sejak tu kutu ber rumah sakan. Saya rasa Bobby ni dlm golongan kucing manja. Tak boleh sakit sikit,terus tenat. Kutu ni pun dia macam tk boleh handle, fragile sgt Bobby ni. Sebab rumah parents pun ada 2 ekor kucing ,pun ada kutu. Taklah mcm Bbby ni tergaru2 setiap 5 minit.

Penderitaan ni dah berlaRutan nk dekat 2 bulan. Sampai tahap kritikal setiap malam kami anak beranak tergaru2 sebab kutu kucing ni . Yang tak tahan boleh nampak clear kutu melompat2 atas jubin lantai. .Sedap jek lompat2 lps tu termasuk dlm cawan atau makanan.Aktiviti balik dari kerja, terbongkok2 laki bini hapuskan kutu satu persatu. Siap buat rekod "ma, hari ni papa dpt letupkan 15 ekor kutu". Rekod tu.

Tekanan gila bila balik rumah. Shaggy Carpet asyik jemur dan skg lipat letak tepi.Hohoho..maklumat yang saya tahu,kutu amat suka nyorok dalam carpet, celah baju,bulu kucing *nyorok dalam rambut manusia belum dengar lagi,so dun worry* Tapi yang pelik nya makhluk halus ni still bermaharajalela even dah letak ubat racun kat Bobby.Sebagaimana bakteria skg mengalami mutasi, sama juga dgn kutu ni yang semakin agresif. Pendapat aku lah..* saya,aku,saya aku..abaikan*

Gigitan kutu ni bukan main2. Cubalah . Seksa ,amat bisa dan meninggalkan parut. Lagi garu lagi gatal . Adalah 3 hari gatal bisa tak hilang. Klau dah tinggal parut tu of course garu sampai darah la kan? Kaki saya dah amat hodoh untuk di upload dalam blog ni. Jatuh vogue..nak hilang parut entah bila. Penyelesaian sementara yang boleh dilakukan, sembur dengan ridset, atau apa2 jenama. Berbotol2  borong dari kedai runcit Ali Corner. Sapa ada hobby kumpul botol,bolehlah ambik kat sini free je.kUtu akan mati kena semburan tapi kena fire direct ok. Sembur ala2 nak sembur nyamuk tak sesuai. . Itu saja  cara yang ada, buat sementara. Kesian kat Sofeya pun berparut, kdg2 tu kelopak garam pun naik. Alergik. Sifat Mereka2 , ni boleh lompat hingga beberapa kaki. Lompatan yang amat tinggi sehingga boleh naik atas katil.. Tension je..


Bukan tak pernah mandikan,carikan kutu *ketagih jadinya,geram je dapat letupkan kutu* ubat picit pun dah beli, tunggu nak bg cukur bulu je..hahaha..dapat info cukur bulu kucing,kucing boleh mati. Kejamnya dengar
 Tolong calon kan saya pertandingan kucing muka poyo..sure menanglah


ini lah ubatnya..rm8..
dah tak berkesan.


 umpan makan baru boleh kacau leher


 buka ruang sikit kat tengkuk..bulu2 tu ketepikan.
nk ruang botak je




insyallah minggu ni nk bw jumpa vet..enjet terus.Badan dia dah tak boleh terima ubat tu . ORg kata dah lali.
Skg ni kurung dia kat belakang. tu je langkah selamat. Dan ia berkesan. tak gatal2 sangat. Dah gemuk gila2 kesan dr kena kurung.

19 comments:

  1. ganas juga kutu tu yer.. sampai satu rumah kena gatal2..

    ReplyDelete
  2. bahaya tu... cepat cepat bawa jumpa vetr... syampu kutu untuk kucing tak cuba...try la...he he he..kalau tak bole gak maknanye kutu tu ada pendinding la tu...he he he

    ReplyDelete
  3. haha.. selalu dengar kutu babi je... kutu kucing xpernah lak dengar... :)

    ReplyDelete
  4. Dahsatnya.. boleh gimnastik pulak kutu ni. Camna rupanya.. nape x uploadkan fotonya..

    ReplyDelete
  5. @hanis
    jgn main2 lagi ganaz dr kutu manusia

    @mr iz
    dah cuba syampoo kutu tu. yang racun tu actually lagi kuat dr mana2 ubat kutu yg lain.ni dah critical sangat mmg jalan dia kena enjet je.cuma tak ada masa nak bawa dia.bukan kutu ada pendinding.kucing tu yang manja sangat

    @topimage
    aiyoo..tak pernah dengar ke?

    @mie
    macam mana nak upload . kecik sgt dah tu asyik lompat. hilang sekelip mata .ada keluar mengenai flea dlm national geo.menarik. captured slow motion.

    ReplyDelete
  6. ishhh...tu la mina tak berani letak sangkar kt luar...takut kena mcm ni la...
    kesian kan...




    p/s:mina bela arnab...hihihi

    ReplyDelete
  7. erkkk ... gerun plak dgr cerita ni.. xpdt nk bayangkan asyik tergaru-garu

    ReplyDelete
  8. Ingatkan kamu yg kena serang kutu. Tak pernah tgk plak kutu kucing macam mana sbb tak pernah bela kucing.

    ReplyDelete
  9. @kure2: jaga2 sebelum terlambat.Arnab senang ke bela? suka bulu tebal dgn hidung gerak2 tu

    @nick: ni tengah2 tergaru2 lagi. 3 minit je bawa keluar, skg kaki merah je lkena gigit. ikut perkiraan ada lah 4 ekor kena

    @oasis: saya pun kena serang kutu..kaki ni abisss..

    ReplyDelete
  10. haha..jadi gemok gara2 kene kurung...cian kat bobby.. =))

    ReplyDelete
  11. @juz call me sharz: skg dah kurus , faktor usia kot. tua

    ReplyDelete
  12. Kat rambut pown kutu kucing boleh duduk ker?sy nie br start bela kucing tp kucing tu ada kutu nk g beli ubat x sempat lg......

    ReplyDelete
  13. Sy ade ubat utk pudarkan parut hitam dan in sha Allah akn hilang ... Kindly like my page Sue'z beauty gallery

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sye thu nme ubt hilangkn parut?

      Delete
    2. Boleh sye thu nme ubt hilangkn parut?

      Delete
    3. Boleh sye thu nme ubt hilangkn parut?

      Delete
  14. Aduh sis. Kami pun diserang kutu. Habis berkudis kaki. Gatal ooo..

    ReplyDelete
  15. Aduh sis. Kami pun diserang kutu. Habis berkudis kaki. Gatal ooo..

    ReplyDelete
  16. beli kat mana ubat kutu tu harga 8 hengget je??? aku beli rm 22 hengget satu huhuhuhuhuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Nak info? Click here