This is good

Saturday, December 11, 2010

Jalan di Universal Studios Singapore..fun..fun..fun

 Welcome to Universal studios Singapura !(USS) excited lebih dari budak2.. Betul lah excited tak ingat.hahah..Untung budak2 sekarang ni kan. Zaman i dulu tape video tom & Jerry je.huh.

Operation hours
Open 10:00 am
Close 7:00 pm
Entrance fee : $66  lebih kurang rm155 duit m'sia
Tips: Beli tiket online maybe pening skit,Try ke travel agents.you can take the tours and the tickets.Ambil tours yang simple2 je as long you got the ticket sbb tiket mmg cepat sold out

Di sebabkan pengalaman pahit sesat kat Singapore masih fresh dalam ingatan, we all ambik keputusan naik KTM frOm Jb to Singapore. Di sebabkan tak ada shuttle dari hotel so seawal pukul 7:45 we all dah tercatuk depan KTM . Dengar sini Nak bagi reminder sikit..nak g USS tak payah lah naik KTM *tiba2 tukar keputusan * sbb KTM bertolak agak lambat dalam pukul 10 lebih.Buang masa. . Zero info pasal sistem pengangkutan kat Singapore ,we all decided guna bas..ye guna BAS ,LRT,MRT..

Macam mana nak ke Universal studios? I'll brief sikit2 sebab memori dah kurang. Mana yang ingat je ek..
Dengan lagak ala2 amazing race siap ada map kat tangan jadi kecoh semua.. Tak kisah buat muka tak malu. Tahan orang tanya nak naik apa lps ni..

Dari kastam JB turun je tangga bergerak *escalator daa* naik bas menuju ke Singapore. Tu selepas cop passport bagai. Bas no 170 tambang $0.90.  Turun di perhentian pertama MRT station Kranji. From there beli tiket siap2 terus ke destinasi terakhir Station Marina atau Harbour Point . Nnti you all check balik yang paling dekat dengan USS.. Masa dalam train u all kena focus dengan station2 yang ingin dituju sbb tak silap kena tukar 4 kali train. Tak payah risau tunggu train memang cepat . Terasa journey berjalan lancar je.
So better guna transport dari kereta *for those yang tak biasa jalan di S'pore ni* Dah tau esok nak ke USS kan bangun lah pagi2. Kecuali yang ada baby nak bw macam2 bekal naik lah kereta, Ingat, preparation tu penting sebelum pergi. Jangan jadi macam aku first day di Singapore buang masa 4 jam cari Orchad Road.. Apakah??


 Suka Posing dalam train yang luas .tanpa bau2 yang kurang menyenangkan

 muhahaha...lps 4 hari tgk video rupanya nak bergambar harus Q dulu ye..rupanya i dgn selamba terpotong Q.* tgk lah plate kereta..haruss pakai kat leher kan*

info lagi..Rupanya baru tau shud buy tiket via online..jgn baru sampai kecoh2 1 kampung nak beli tiket..mmg sold out!. Luckly my sista dapat tiket utk 2 orang. Me dah Bought earlier during  Matta fair..
Attraction Madagascar ada dua je. Tapi Madagascar :A create Adventure masih belum di buka. Merupakan river boat ride. mungkin ada basah2. Kata adventure kan.
first game yg kami ride is King Julien's Beach Party Go Round ..so boleh agak lah game yang pusing2 sambil menunggang karektor Madagascar . Yang tu Sofeya yang excited.




Rumah Shrek
Cool . Rumah hanya perhiasan. Patung Shrek pun tak de.

 fAR fAR AWAYYY...



 
 Tengah tunggu turn masuk dalam dewan Shrek 4-D
Attraction yang sempat naik dan ingat

Shrek 4-D Adventure:
here u can see,hear and feel the action. Setiap orang akan di beri spek 3-D.
we enjoyed so much the adventures.Donkey bersin pun boleh rasa. Thumbs up!

Dongkey Live
Persembahan from Donkey..Di dalam dewan Kartun Donkey on screen and we can communicate with him LIVE.

Enchanted Airways
Roller Coaster junior. Oh skip ini rides sebab nak yg lebih mencabar




Lakonan mumia tak menjadi lebih pada robot je.

BElakang di mmg roller coaster yang paling powerzz.. Ancient Egypt.Attraction REvenge of the mummy!! Roller coaster yang kita tak ramal apa yang terjadi, berpusing, ke depan dan yang paling best menjunam ke belakang dalam persekitaran yang amat gelap!..menjunam ke depan tu biasa dah ek..Masa beratur reminder bahaya about the riders di tampal sepanjang jalan make us more suspens.duk!dak!duk!dak! Sini aku jerit puas2. Rupanya gambar di ambil semasa menaiki rides. Nampak ternganga mulut masing2. Tak jadi beli muka budget tak cun

 Macam rumah FRIENDS kan? kan? tak tau? ohhh..ohh..oh..speachless.


Sini buang masa sikit sebab bagi lil sista naik Canopy Flyer dulu . Beratur agak panjang, so sementara menunggu , layan Sofeya naik Dino-Soarin . NAik Dinosour pusing2 sambil Dino naik turun bawah.
Agak keciwa sedikit banyak rides dalam The Lost World tutup. Stunts yang di lakukan secara live dalam WaterWorld pun still in progress.

Naik Canopy Flyer  tak sampai 5 minit tapi Q nya hadoi adalah 45 minit. Sempat hiburkan hati hubby yang tak suka Q lama2 ni. Duduk depan atau belakang then u all akan diterbangkan sambil duduk . Jadi plss no sandal atau flip flop bling2. Selipar jepun boleh kalau hilang pun no hal..murah.

Cuaca agak panas tapi tak terasa sempat lah warna kulit jadi tanned semulajadi. Jangan risau lorong Q semua ber roof top . Kipas setiap pelusuk ada.

 Nasib baik tutup..kalau tak i'm the one yang Q dulu..
*tengok je nak pitam..belum naik..power tak power roller coster ni*
Section SCI-FI lagi lah..SEMUA BELUM ON LAGI. ada lah 2 rides je..yang dlm gambar tu. Ermm..kalau open pun tak de nya nak naik roller coster tu..scary

Dapat info mengatakan pihak goverment @ management?? masih belum lagi mahu membuka roller coaster ini sejak Oct tahun lepas..kenapa ye..

 


 halal food ? no worries..plenty halal food there..look out the map right away at entrance . halal sign dah siap2
ada...To be frank masa memang tak cukup..Banyak masa di habiskan dengan beratur,makan,melayan anak,Toilet,....hahaha..makan pun cepat2. buang masa okeyy..Puji lah masa beratur tak lama..What?..school holidays ? tak jamin secepat itu. 

By the way sini ada servis yang di panggil Child swap.  Advantage for those parents with a small child. Allows mummy watch over the child while daddy bergumbira then swap place and can enjoy the ride as well the others. is that sound great? so bagi yang ada baby  tak jadi masalah untuk bergembira cuma you all maybe tak dpt naik sama dgn pasangan. :(

Like me even bawa adik2 still kena tunggu jaga Sofeya dan kena beratur lps adik2 tadi dah habis turn. Kan buang masa. Sad..dah nak balik baru perasan ada program macam ni..



No need story about currency, Nak makan keluar kalkulator,nak beli mainan keluar kalkulator  . Baik duk rumah layan Astro . Having fun is everything,feel it,love it . Prepare budget awal2 so nnti tak frust tak dapat beli itu ini.



Tak tau kenapa degil sangat nak rotate..
*hahaha pandai je kata orang "having fun,love it,feel it"..ni pun keluar kalkulator habis rm200 je beli brg2 ni..huh*

Nak tau macam mana balik..SEmpoi.. naik satu bas je terussss sampai kat terminal bas Larkin JB ..haremmm.rupanya ada servis bas dari JB - USS, USS - JB $5 je sorang. Bas agensi travel. 

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Nak info? Click here